Gröna Lund

Tivolit Gröna Lund eller Grönan är som bekant en nöjespark i Stockholm. Det ligger på havssidan av Djurgården och är relativt liten jämfört med andra nöjesparker, främst på grund av sitt centrala läge, vilket begränsar expansion. Gröna Lund är en populär plats för konserter under sommaren. Den 15 hektar stora nöjesparken har över 30 attraktioner. Gröna Lund grundades 1883 av James Schultheiss.

Gröna Lund har de flesta attraktioner som är gemensamma för nöjesparker, såsom kärlekstunneln, roliga huset, liksom sju berg- och dalbanor. Om du i samband med ditt besök på Gröna Lund behöver boka ett hotell kan du ta en titt här för att läsa om hotell på Stockholm Söder som jag gillar och där hittar du även bra information om Djurgården.hotell stockholm söder

Gröna Lund är också känd för sina rock och pop musikkonserter, rekordet för mest antal åskådare innehas av Bob Marley, som lockade 32.000 personer under 1980, som hade varit hans tredje spelning på plats, han hade redan spelat här åren 1977 och 1978.

Dessutom utförde legendariske amerikanske rapparen Nas en konsert här med över 30.000 personer under 2010.

Parkens läge är ganska unikt i den meningen att de flesta byggnaderna är gamla bostäder och kommersiella strukturer med anor från 1800-talet. Byggnaderna är därför inte byggda för parken, utan parken är byggd runt byggnaderna.

Sedan 2006 parken ägs av Parks & Resorts Scandinavia AB, som är helägt av Tidstrand familjen som också äger Kolmårdens djurpark och Skara Sommarland.

Gröna Lund har sina rötter i 1880-talet, vilket gör den till Sveriges äldsta nöjespark. År 1883, hyrde en tysk vid namn Jacob Schultheiss området för att uppföra ”karuseller och andra nöjen”, och fram till 2001 var det ättlingar till Schultheiss som drev Gröna Lund. Innan nöjesparken kom till, var Gröna Lund namnet på en liten park och senare på en restaurang.

Parken är lätt att nå med spårvagn nr 7, buss nr 44 och med färja från stadens centrum. Utsikten över Stockholm från parken är ganska imponerande.

Parken har 3 olika nöjesställen: Dansbanen (Lilla Scenen), Gröna Lundsteatern, och Stora Scenen som alla bjuder på många bra artister varje säsong och här kan du boka hotell nära Gröna Lund om du är i behov av det.