Hotell nära Gröna Lund


Gröna Lund, eller Grönan, ligger i Stockholm och är en nöjespark för stora och små. Här finns det åkattraktioner, 5-kampsspel, lotterier, shower, dans, barnunderhållning och konserter. Gröna Lund har 29 åkattraktioner att erbjuda, samt att de 2015 öppnade upp House of Nightmares, ett så kallat spökhus och här på denna sida kan du boka hotell nära Gröna Lund.

Gröna Lund öppnade sina portar första gången redan 1883. Sedan dess har det hänt mängder på denna nöjespark. Grundaren till Gröna Lund, Jacob Schultheis föddes i Tyskland 1845, Efter det fransk-tyska kriget, så anländer han och hans bror till Göteborg. Här öppnar de en varieté, men efter klagomål så fick de stänga ner denna. Jacob valde att bege sig till Stockholm och Djurgården och hyrde där en tomt, som låg mellan Bellmanshuset och Mjölnaregården. Invigningen av Gröna Lund skedde 1883, vilket gör att detta är Sveriges äldsta tivoli som fortfarande existerar. Jacobs son, Gustaf Nilsson, tog över tivolit 1924 och samma år, så slog ett annat tivoli upp sina dörrar på andra sidan av Allmänna Gränd. Detta hette Nöjesfältet och drevs av Johan Lindgren. Stor konkurrens och osämja rådde mellan de båda tivoliägarna. Dock uppstod kärlek mellan Johans son John och Gustafs dotter Ninni.

hotell nära Gröna LundNär det kommer till åkattraktioner och karuseller så sägs det ha funnits just karuseller ända sedan det Bysantinska rikets tid och att det får ett genombrott under 1800-talet. Gröna Lunds allra första karusell konstruerades 1878 och är idag gammal och skör, så den finns inte längre i parken. Dock är den hästkarusell som snurrar i parken idag över 100 år gammal. Radiobilarna kom så tidigt som 1927 bland annat på grund av att många klagade på de gamla attraktionerna att de kändes trista. Då skaffade man helt enkelt in nya. Lustiga huset som står på Gröna Lund idag, kom att uppföras redan 1917 och har alltså sedan dess varit en populär attraktion.

Under 1960-talet kommer det ännu fler nya attraktioner. Man inför snabbare och läskigare saker att åka i. Attraktioner som Tornardo, Virvelvinden och Airborne fanns nu att ta en färd i på Grönan.

Musik och uppträdanden har funnits på Gröna Lund, ända sedan de öppnade, men det var först 1917, då de blev ett aktiebolag som det blev rena musikartister som uppträdde.

I modern tid, så är den största förändringen att det gamla området innanför huvudentrén gjordes om 2008-2009. Gröna Lund har tidigare aldrig varit tematiserat, utan man har tagit bort gamla attraktioner för att få plats med nya. Idag är Gröna Lund en urban park med flera tematiserade områden.