Sevärdheter i centrala Stockholm

Centrala Stockholm har en lång rad sevärdheter som man inte bör missa när man är på besök i huvudstaden. Det unika med vår huvudstad är att de flesta av stadens sevärdheter enkelt kan nås till fots.

Gamla Stan

En av Stockholms stadsdelar är Gamla Stan. Det är en av världens bäst bevarade medeltida stadskärnor och Stockholms äldsta och mest kända sevärdhet. Gamla Stan har många spännande besöksmål, exempelvis Storkyrkan, som är Sveriges nationalkatedral, det Kungliga slottet, som är ett av Europas största slott med över 600 rum och Stortorget, som är Stockholms äldsta torg. Gamla Stan har också mysiga trånga gränder, vindlande kullerstensgator, hemtrevliga caféer och personliga butiker med konst, hantverk, vintage och antikviteter.

Stockholms Stadshus

Stockholms Stadshushotell centrala stockholm utgör en av Stockholms mest kända silhuetter, inte minst med den berömda tornspiran Tre Kronor som också är Sveriges riksdagsvapen. Stadshuset är platsen för Nobelfesten och vid de guidade visningarna kan man se Blå hallen och Gyllene salen där Nobelfestligheterna äger rum. Stadshusets torn är 106 meter högt och man kan klättra upp i det för att njuta av en fantastisk utsikt över Stockholm.

Djurgården

En av Stockholms alla öar är Djurgården. Det är en grön och vacker ö som rymmer många av huvudstadens attraktioner och sevärdheter. Det är på Djurgården man hittar Skansen, världens äldsta friluftsmuseum. På Skansen kan man uppleva ett historiskt Sverige med hus och lantgårdar från olika landskap i Sverige. Där finns också alla de nordiska djuren, men också terrarium, aphus och ett barn-zoo. Det finns också flera restauranger och caféer på Skansen liksom en vacker träkyrka från 1700-talet. På Djurgården hittar man också Junibacken som är ett lekfullt museum med inspiration från Astrid Lindgrens barnböcker och andra populära barnböcker och filmer. På Junibacken hittar man Sagotåget, spännande utställningar, barnteater, en välsorterad bokhandel och ett café med enastående utsikt. Vidare finns nöjesparken Gröna Lund på Djurgården, liksom Vasamuseet. På Vasamuseet hittar man det världsberömda regalskeppet Vasa, som är världens enda bevarade 1600-talsskepp och därför en unik konstskatt.

Sightseeing i Stockholm

Stockholm är en stad som kan upplevas på många sätt. Eftersom Stockholm är uppbyggt på en rad olika öar omgivna av vatten så passar staden bra att uppleva från vattnet. Det finns flertalet båtsightseeingturer som man kan välja bland och som fokuserar på olika delar av Stockholm. Det finns också flera sätt att njuta av utsikten över Stockholm från ovan. Exempelvis kan man ta sig upp i Kaknästornet. Det är 155 meter högt och från tornet kan man se hela sex mil när det är klart väder. Med hissen tar man sig upp till toppen av tornet på endast 30 sekunder. Kaknästornet är centrum för all radio- och tevesändning i Sverige och i tornet hittar man också Stockholms högst belägna restaurang. SkyView är en av Stockholms nyaste attraktioner. Det är en gondolbana som är placerad på världens största sfäriska byggnad, nämligen Ericsson Globe. Med gondolerna tar man sig upp till toppen av Globen och får njuta av en fantastisk utsikt 130 meter över havet. Man kan också uppleva Stockholm genom bussightseeing och taxisightseeing. Vill man testa något nytt kan man också uppleva Stockholm genom en promenad på takåsarna i centrala Stockholm. Eller varför inte testa luftballong? Stockholm är en av få städer där ballongflygning är tillåtet.

Museer

Stockholm är en av världens mest museitätaste städer och det finns omkring 70 olika museer att välja bland i staden. Moderna Museet är ett välbesökt museum där man kan uppleva en av Europas främsta samlingar av konst, från 1900-talet fram tills idag och med verk av de allra största konstnärerna som bland annat Matisse, Picasso och Dali. Långholmen är en ö i Stockholm som idag är populärt bland de som vill njuta av sol, bad och härliga promenader. Men från 1700-talet och fram till 1974 var Långholmen en fruktad fängelseö. På Fängelsemuseet får man ta del av den spännande och läskiga historien från den tiden. Stockholm har också en lång rad andra spännande museer som är värda ett besök, exempelvis Judiska museet, Aquaria Vattenmuseum, Marionettmuseet, Polismuseet, Tekniska museet, Historiska museet och Nordiska museet.

Drottningholms slott

Om man vill göra en dagsutflykt från Stockholm så passar det bra att åka till Drottningholm. Drottningholms slott är ett av Stockholms tre världsarv. Det är också Sveriges bäst bevarade kungliga slott från 1600-talet. Idag är Drottningholms slott kungafamiljens permanenta bostad, men delar av slottet är också öppna för allmänheten. På slottet kan man se magnifika salonger från 1600-, 1700- och 1800-talen, njuta av en vacker park, uppleva en unik slottsteater och skåda en spännande kinesisk salong. Drottningholms Slottsteater är en av Europas bäst bevarade 1700-talsteatrar, och inte nog med det. Det är också den enda i världen som fortfarande använder originalmaskineriet regelbundet. Sommartid arrangeras nämligen än idag föreställningar på slottsteatern.

Kungliga Nationalstadsparken

Den Kungliga Nationalstadsparken är världens första nationalstadspark och den löper i en lång båge både genom och kring Stockholm. Parken är över tio kilometer lång och den har dessutom kontakt med skogarna utanför, vilket gör att det är en anmärkningsvärd artrikedom i parken. Förutom en rik flora av olika djur, fåglar, fjärilar och insekter så finns det en rad olika besöksmål inne i parken. Det finns nöjesfält, intressanta museer, teaterscener, slott, värdshus, idrottsanläggningar, bostadshus från olika epoker, ängar med betande djur, badklippor, vild natur, sjöar, hundraåriga ekar, havsvikar och många andra smultronställen som får en att glömma att man faktiskt befinner sig mitt i en storstad.