När regalskeppet Wasa gjorde sin jungfrufärd 1628 var det mängder av människor som trängdes för att se det mäktiga skeppet segla iväg till havs. Nu varade inte det så länge då skeppet förliste redan efter 1300 meter. Troligtvis hade ingen aning om att Wasa över 300 år senare skulle bli en av Stockholms mest besökta turistmål. Men så blev det och den som vill se hur Vasaskeppet såg ut och lära sig om livet ombord kan göra det på Vasamuseet på Djurgården.
Mitt i museet står Vasaskeppet i sin fulla prakt och det är en mäktig upplevelse att se det stora regalskeppet på så nära håll. Runt om finns en rad mindre och större utställningar med fokus på skeppet, hur det byggdes, vilka som arbetade på skeppet, vad man åt på den tiden m.m. Överlag är det väldigt familjeanpassat vilket gör att barnen kan titta, leka, testa och spela medan föräldrarna kan fascineras av detaljerna, skeppets storlek och läsa om hur bärgningen gick till.
Guider
Att gå på Vasamuseet kan man lätt göra flera timmar utan att ha någon guide som visar och berättar. Men för de som är intresserade finns det flera vägar att gå. På museet finns det uppskattade MP3-guider som gör att man kan gå i sin egen takt och lyssna på en guide på en mängd olika språk. Alla filer till ljudguidningen går att ladda hem från hemsidan så man kan ha det på telefonen eller surfplattan redan när man kommer till museet. Eller varför inte lyssna hemma som ett första steg inför besöket.
Varje dag genomförs det även guidade visningar som ingår i avgiften för entrén. En visning tar ca 25 minuter och finns på både svenska och engelska.
Om större grupper vill ha enskild guidning går även detta bra. Men då måste det förbokas och sker mot en viss avgift.
Åka till Vasamuseet
Vasamuseet ligger på Djurgården är näst intill omöjlig att missa då skeppets mast pekar högt mot skyn. Enklast är att låta bilen stå och åka kollektivt på något sätt. Delar av Djurgårdsvägen stängs även av vissa tider på helgerna under delar av året och det finns relativt få parkeringsplatser på Djurgården. Att åka kollektivt, cykla eller vandra ut till Djurgården är däremot ett enklare alternativ och vill du bo nära rekommenderar vi detta hotell.
Den som väljer att åka spårvagn tar linje 7 från T-centralen. Hållplatsen heter sedan Nordiska Museet/Vasamuseet.
Även buss 44 går till samma hållplats medan nr 69 och 76 stannar på Djurgårdsbron.
De som åker tunnelbana får åka till Karlaplan och sedan gå ca 10 minuter, alternativt ta buss från Karlaplan vidare till hållplats Nordiska museet/Vasamuseet.
Som turist är däremot båtvägen att rekommendera. En liten mysig färja går från Slussen och kommer in mycket nära Vasamuseet. En resa som även bjuder på mycket fin utsikt över delar av Stockholms innerskärgård.
Historian bakom museet
År 1628 skulle det stora och mäktiga regalskeppet Wasa göra sin jungfrufärd. Men det blev ett av svenska sjöhistoriens största fiaskon. Redan inne i Stockholms hamn sjönk skeppet. Detta efter enbart 1300 meter.
Man försökte sig på att bärga skeppet under 1628 och 1629 utan lyckat resultat och man bestämde sig därefter att enbart fokusera på delar av skeppet. De flesta av de stora och tunga kanonerna kunde bärgas i mitten av 1660-talet men sedan tog det fram till 1950-talet innan ytterligare bärgning påbörjades. År 1956 bärjade fockmasten och året efter en del av de mycket detaljerade skeppsskulpturerna.
1959 påbörjas så den slutgiltiga bärgningen genom att Wasa detta år förflyttas i 18 steg till ett område där det inte är lika djupt mot där hon tidigare legat. Året efter får hon, efter 333 år, äntligen se dagsljus igen och transporteras till Wasavarvet (Provisoriskt museum). Redan 1962 öppnade museet för offentligheten och många nyfikna och framförallt historiskt intresserade kommer till Stockholm för att se ett av de bäst bevarade skeppen från 1600-talet.
Samtidigt fortsatte dykare att leta i fem år på botten kring där skeppet hade legat. Detta för att hitta så mycket material som möjligt som tillhörde Wasa. Under åren hittar de över hundra olika skulpturer och över tusen småföremål som sammanlagt berättar en tydlig historia om denna tid.
År 1987 börjar nuvarande Wasamuseet byggas och detta invigdes 15 juni 1990. Men även om museet har byggts upp och Wasaskeppet flyttats dit så slutar aldrig arbetet med fartyget. I mitten av 90-talet kunde både två originalmaster och en kopia monteras för att återskapa skeppet till att få ett så lika utseende som möjligt mot hur hon såg ut när jungfrufärden påbörjades. Det är just att forska kring hur skeppet såg ut och hur människor levde som forskarna jobbar vidare med. Det är även det som presenteras i flera av små utställningar som finns på museet. Ett museum som idag besöks av över en miljon besökare varje år och räknas till ett av Stockholms mest besökta turistmål.
Mer info: Besök Vasamuseet.se